Kiinalainen ruoka -blogi, jossa helppoja reseptejä autenttiseen kiinalaiseen kotiruokaan.

Tietoja

Heippa, täällä kirjoittelee Lili, innokas kotikokkailija. Tykkään kaikenlaisesta kokkailusta, mutta bravuureitani ovat kiinalaiset ruoat.

Olen oppinut kaiken tietämäni kiinalaisesta ruoasta ja kokkailusta kiinalaiselta äidiltäni. Kirjoittelen siksi näitä reseptejä ylös äitini kanssa. 

Olemme muovanneet kaikki reseptit suomalaiseen keittiöön yhteensopiviksi kuitenkaan mausta tinkimättä. Suurin osa käyttämästämme raaka-aineista löytyvät suomalaisista ruokakaupoista ja loput aasialaisista marketeista Suomessa. ”Vieraammat” mausteet ja ainekset eivät usein kuitenkaan ole välttämättömiä, mutta lisäävät makua. 

Mikäli olet kiinnostunut kiinalaisesta ruoasta ja sen kokkailusta, tervetuloa lukemaan blogiani! 

-Lili

Kiinalainen ruokafilosofia

Ruoanlaitto

Kiinalaisen ruoan kokkailussa on tärkeää ymmärtää kaksi keskeistä vaihetta.

Ensimmäinen vaihe on valmisteluvaihe, jossa lihat marinoidaan, kasvikset pilkotaan ja muut raaka-aineet tuodaan käden ulottuville. Tämä vaihe on rauhallinen ja siihen voi kuluttaa enemmänkin aikaa. 

Toisessa vaiheessa on tarkoitus kypsentää raaka-aineet ja luoda kaunis kokonaisuus. Tämä vaihe on intensiivisempi kuin ensimmäinen vaihe.

Wokkipannu kuumennetaan aina täydellä teholla ja pidetään kuumana koko kypsentämisvaiheen ajan. Ruokaöljy kaadetaan vasta, kun pannu on kuuma. Raaka-aineet lisätään kypsymisjärjestyksessä ja niitä käännellään tiheästi, jotta varmistetaan tasainen kypsyminen. Joissakin tapauksissa raaka-aineet vaativat erillistä kypsentämistä.

Kypsentämisvaiheessa on hyvä muistaa pitää pää kylmänä, sillä saattaa tuntua, että tulee kiire eikä tiedä mitä pitää seuraavaksi heittää wokkipannulle. Wokkipannun voi siinä tapauksessa siirtää pois liedeltä hetkeksi ja tarkistaa ohjeista seuraavan vaiheen. 

Mielestäni niin ruoanlaitossa kuin syömisessä tärkeintä on nauttia joka hetkestä ja pitää hauskaa, joten rennolla asenteella onnistuu taatusti vieraammatkin ruokalajit. 

Reseptien tulkinta

Kiinalaisessa ja yleisestikin aasialaisessa kokkailussa hauskinta on se, kun kysyy reseptiä niin saa vastaukseksi: “laita loraus soijakastiketta, vähän suolaa, reilusti osterikastiketta”. Eli mittoja ei käytetä vaan mennään intuition mukaan. Tällä tavalla minullekin on opetettu ruoanlaitto. 

Kiinalainen ruoanlaitto ei eroa kuitenkaan muusta kokkailusta siinä mielessä, että maustetaan oman maun ja tyylin mukaan. Kun blogini reseptit tulevat tutuiksi, on helppoa alkaa tekemään kiinalaisesta ruoasta oman näköiset versiot.

Ruokakulttuuri

Perinteisesti kiinalaiseen ruokapöytään katetaan monta ruokalajia eri lautasille. Jokaisella syöjällä on edessään oma riisikulho ja ruokalajeja kerätään omaan kulhoon buffet-pöydän tyylisesti. Tämä luo yhteenkuuluvuuden tunnetta, kun jaetaan herkullista ruokaa perheen ja läheisten kesken.

Useimmiten ruokajuomana käytetään lämmintä teetä, vettä tai keittoa. Kiinalaiset eivät tykkää sekoittaa kylmää ja kuumaa keskenään. 

Tähän loppuun vielä hauska fakta, jos aiot joskus matkustella Kiinassa. Useimmiten ruokaa syödään kovaäänisesti, esimerkiksi keittoa hörpitään äänekkäästi ja nuudelia imetään niin, että kaikuu. Tämä kertoo muille sen, että ruoka on maittavaa ja herkullista. Syömisen ääni lisää myös omaa ruokahalua ja on kohteliaisuus erityisesti kokille. 

Lilin ruokablogi

Kiinalaista ruokaa

Tervetuloa lukemaan blogiani! Tästä ruokablogista löydät helpot reseptit ja ohjeet aidon kiinalaisen ruoan kokkailuun. Reseptit on kirjoitettu suomalaiseen keittiöön yhteensopiviksi mausta tinkimättä. Kaikki ruoka-ainekset löytyvät Suomesta joko tavallisista ruokakaupoista tai aasialaisita marketeista.  

Lili

Viimeisimmät
Instagram

@lilinruokablogi

Tägää minut Instagramissa! 

Hae tästä blogista
Kategoriat