Kiinalainen ruoka -blogi, jossa helppoja reseptejä autenttiseen kiinalaiseen kotiruokaan.

Jasmiiniriisin keittäminen oikeaoppisesti

jasmiiniriisin keittaminen oikeaoppisesti

米饭 mi fan

Tällä ohjeella opit keittämään jasmiiniriisiä oikeaoppisesti kiinalaisittain.

Riisi on kiinalaisen ruoan sydän ja sielu. Usein kiinassa riisi on keskiössä ja sitä syödäänkin muiden lisukkeiden kera eikä toisinpäin. Riisin kypsentäminen oikein on äärimmäisen tärkeää kiinalaisessa keittiössä, se ei saa olla yli- tai alikypsää, ei liian kuivaa tai vetistä. 

Jokaisesta kiinalaisesta kotitaloudesta löytyy siksi erillinen riisinkeitin. Keittimellä saa vaivatta juuri oikeanlaista riisiä. Riisin kypsentäminen onnistuu kuitenkin myös ilman riisinkeitintä parilla eri tekniikalla. Yksi tekniikka on keittokattilalla tai kasarilla ja toinen on höyrykattilalla.

Tässä ohjeessa kerron, kuinka riisin keittäminen onnistuu keittokattilalla tai kasarilla. Riisin keittäminen tällä tavalla vaatii kuitenkin hieman tarkkaavaisuutta. Riisi keittyy helposti yli, joten ylikiehumista tarkkaillaan nostamalla kattilan kansi tai koko kattila pois levyltä hetkeksi. 

Riisin keittäminen riippuu myös siitä millainen liesi sinulla on käytössäsi. Perinteisessä liedessä tämä tekniikka vaatii hieman enemmän tarkkailua, sillä levyn lämpö laskee hitaammin kuin esimerkiksi induktiolieden kohdalla. Tämän tarvii oppia kuitenkin vain kerran ja jatkossa jo tietää miten oma liesi toimii eikä vaadi yhtä paljon tarkkailua.

Yksi tämän ohjeen tärkeimmistä vaiheesta on huuhdella riisi puhtaaksi, niin kauan kunnes vesi on kirkasta. Tämä estää riisin liisteröitymisen ja riisistä tulee pehmeää, mutta jyvät erottuvat silti toisistaan. Eli riisi huuhdellaan kattilassa lisäämällä kylmää vettä ja sekoittamalla hetki kädellä. Vesi kaadetaan pois ja toistetaan kunnes vesi on kirkasta.

Mitä tarvitset

(2 annosta)

  • 2 dl jasmiiniriisiä
  • 2 dl vettä
  • 2 tl ruokaöljyä

 

Valmistus

  1. Mittaa riisi kattilaan ja huuhtele kylmällä vedellä kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Kaada huuhteluvesi pois. 
  2. Mittaa vesi ja öljy kattilaan. Kiehauta kansi päällä täydellä teholla.
  3. Kun seos alkaa kiehua, laske lieden lämpö keskitasolle/ matalalle (riippuen liedestä). Tätä vaihetta kannattaa tarkkailla, sillä seos kiehuu helposti yli. Kannen tai koko kattilan voi nostaa hetkeksi, jos näyttää siltä, että kiehuu yli. 
  4. Anna hautua keski-/matalalla lämmöllä kansi päällä n. 30 min. Älä enää nosta kantta hautumisvaiheessa.
  5. Kaavi lusikalla riisi kuohkeaksi ja tarjoile herkullisten lisukkeiden kanssa.

One Response

  1. Moi, mä liotan jonkin aikaa riisiä ja sitten huuhtelen. Jasmiinissa ja basmatissa laitan miedosti suolattua vettä ja keittoaika on lyhyt, kun laittaa kiehuvaan veteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jaa tämä resepti

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest

Katso myös

Lilin ruokablogi

Kiinalaista ruokaa

Tervetuloa lukemaan blogiani! Tästä ruokablogista löydät helpot reseptit ja ohjeet aidon kiinalaisen ruoan kokkailuun. Reseptit on kirjoitettu suomalaiseen keittiöön yhteensopiviksi mausta tinkimättä. Kaikki ruoka-ainekset löytyvät Suomesta joko tavallisista ruokakaupoista tai aasialaisita marketeista.  

Lili

Viimeisimmät
Instagram

@lilinruokablogi

Tägää minut Instagramissa! 

Hae tästä blogista
Kategoriat