凉拌黄瓜 liang ban huang gua
Kiinalainen kylmä mausteinen kurkkusalaatti on raikas ruokalaji, joka sopii erityisesti kesähelteinä nautittavaksi. Mausteinen kurkkusalaatti sopii pieneen nälkään esimerkiksi riisin kanssa tai sellaisenaan välipalaksi tai alkupalaksi.
Kiinassa kylmä ja mausteinen kurkkusalaatti on hyvin perinteinen ruokalaji, jota syödään erityisesti kesäisin. Kurkkusalaatin mausteisuus avaa kuumuuden turruttamia makuaisteja ja raikas kurkku viilentää koko olemusta. Siksi kylmä kurkkusalaatti on usein kiinalaisessa ruokapöydässä alkuruokana.
Mausteinen kurkkusalaatti on helppo valmistaa ja siihen tulee yksinkertaisia aineksia. Se ei myöskään vaadi lämmitystä, joten kesähelteinä ei tarvitse avata kotona liesilevyjä tämän takia.
Tässä ohjeessa käytetään hyvin tavallisia aineksia ja mausteita eikä tämä ruokalajin takia tarvitse välttämättä erikseen käydä aasialaisessa ruokakaupassa tai edes tavallisessa ruokakaupassa.
Mausteiden ja erityisesti chilin ja sokerin määrää voi säädellä vapaasti oman maun mukaan, mikä on kotikokkailun parhaita puolia. Jokaisesta ruokalajista voi muokata omannäköisensä.
Kurkkujen valinnassa maukkaimmat ovat pienet kurkut, jolloin mausteet imeytyvät hyvin sisälle. Lisäksi pienemmät kurkut ovat rapeampia verrattuna suurempiin.
Tässä ohjeessa kurkkuja itketetään aluksi suolalla, jotta kurkusta lähtee hieman vettä pois. Tämä auttaa muita nestemäisiä mausteita imeytymään kurkkuun. Kurkut vettyvät nopeasti, joten itkettäminen pitää myös kurkun rapeana pidempään.
Kurkkujen vettymisen takia kannattaa myös tehdä tätä juuri sen verran kuin syö, sillä tähteeksi jäänyt kurkkusalaatti ei välttämättä ole suurinta herkkua.
Mitä tarvitset
( 2 annosta tai yhdelle nälkäiselle)
- 300g kurkkua
- 1/4 punaista paprikaa
- 1/4 keltaista paprikaa
- 2-3 pientä tulista chiliä
- 3 valkosipulinkynttä
- hyppysellinen tuoretta korianteria
- 2 rkl soijakastiketta
- 1 rkl kiinalaista viinietikkaa tai väkiviinaetikkaa
- 1 rkl sokeria
- seesamiöljyä
- 1/2 tl suolaa
Valmistus
- Murskaa kurkut veitsen reunalla. Leikkaa n. 2 cm pituisiksi. Paloittele paprikat. Laita kurkut ja paprikat samaan astiaan, lisää suola ja sekoittele niin, että suola leviää tasaisesti. Anna suolan imeytyä n. 10-15 min ajan.
- Pieni tässä välissä chili, valkosipuli ja korianteri.
- Valuta kurkusta ja paprikasta muodostunut vesi pois.
- Lisää kurkkupaprikaseokseen sokeri, soijakastike, etikka ja sekoita. Lisää chili ja valkosipuli, sekoita. Lisää vielä korianteri ja sekoita. Kaada päälle vielä ripaus seesamiöljyä.
- Nosta lautaselle ja tarjoile.