Kiinalainen ruoka -blogi, jossa helppoja reseptejä autenttiseen kiinalaiseen kotiruokaan.

Kylmä mausteinen kurkkusalaatti

kiinalainen kylmä maustettu kurkkusalaatti

凉拌黄瓜 liang ban huang gua

Kiinalainen kylmä mausteinen kurkkusalaatti  on raikas ruokalaji, joka sopii erityisesti kesähelteinä nautittavaksi. Mausteinen kurkkusalaatti sopii pieneen nälkään esimerkiksi riisin kanssa tai sellaisenaan välipalaksi tai alkupalaksi.

Kiinassa kylmä ja mausteinen kurkkusalaatti on hyvin perinteinen ruokalaji, jota syödään erityisesti kesäisin. Kurkkusalaatin mausteisuus avaa kuumuuden turruttamia makuaisteja ja raikas kurkku viilentää koko olemusta. Siksi kylmä kurkkusalaatti on usein kiinalaisessa ruokapöydässä alkuruokana.

Mausteinen kurkkusalaatti on helppo valmistaa ja siihen tulee yksinkertaisia aineksia. Se ei myöskään vaadi lämmitystä, joten kesähelteinä ei tarvitse avata kotona liesilevyjä tämän takia.

Tässä ohjeessa käytetään hyvin tavallisia aineksia ja mausteita eikä tämä ruokalajin takia tarvitse välttämättä erikseen käydä aasialaisessa ruokakaupassa tai edes tavallisessa ruokakaupassa.

Mausteiden ja erityisesti chilin ja sokerin määrää voi säädellä vapaasti oman maun mukaan, mikä on kotikokkailun parhaita puolia. Jokaisesta ruokalajista voi muokata omannäköisensä.

Kurkkujen valinnassa maukkaimmat ovat pienet kurkut, jolloin mausteet imeytyvät hyvin sisälle. Lisäksi pienemmät kurkut ovat rapeampia verrattuna suurempiin.

Tässä ohjeessa kurkkuja itketetään aluksi suolalla, jotta kurkusta lähtee hieman vettä pois. Tämä auttaa muita nestemäisiä mausteita imeytymään kurkkuun. Kurkut vettyvät nopeasti, joten itkettäminen pitää myös kurkun rapeana pidempään.

Kurkkujen vettymisen takia kannattaa myös tehdä tätä juuri sen verran kuin syö, sillä tähteeksi jäänyt kurkkusalaatti ei välttämättä ole suurinta herkkua.

 

mausteinen kylmä kurkkusalaatti 2

Mitä tarvitset

( 2 annosta tai yhdelle nälkäiselle)

  • 300g kurkkua
  • 1/4 punaista paprikaa
  • 1/4 keltaista paprikaa
  • 2-3 pientä tulista chiliä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • hyppysellinen tuoretta korianteria
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl kiinalaista viinietikkaa tai väkiviinaetikkaa
  • 1 rkl sokeria
  • seesamiöljyä
  • 1/2 tl suolaa

 

Valmistus

  1. Murskaa kurkut veitsen reunalla. Leikkaa n. 2 cm pituisiksi. Paloittele paprikat. Laita kurkut ja paprikat samaan astiaan, lisää suola ja sekoittele niin, että suola leviää tasaisesti. Anna suolan imeytyä n. 10-15 min ajan.
  2. Pieni tässä välissä chili, valkosipuli ja korianteri.
  3. Valuta kurkusta ja paprikasta muodostunut vesi pois.
  4. Lisää kurkkupaprikaseokseen sokeri, soijakastike, etikka ja sekoita. Lisää chili ja valkosipuli, sekoita. Lisää vielä korianteri ja sekoita. Kaada päälle vielä ripaus seesamiöljyä.
  5. Nosta lautaselle ja tarjoile.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Jaa tämä resepti

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest

Katso myös

Lilin ruokablogi

Kiinalaista ruokaa

Tervetuloa lukemaan blogiani! Tästä ruokablogista löydät helpot reseptit ja ohjeet aidon kiinalaisen ruoan kokkailuun. Reseptit on kirjoitettu suomalaiseen keittiöön yhteensopiviksi mausta tinkimättä. Kaikki ruoka-ainekset löytyvät Suomesta joko tavallisista ruokakaupoista tai aasialaisita marketeista.  

Lili

Viimeisimmät
Instagram

@lilinruokablogi

Tägää minut Instagramissa! 

Hae tästä blogista
Kategoriat