Kiinalainen ruoka -blogi, jossa helppoja reseptejä autenttiseen kiinalaiseen kotiruokaan.

Mapo-tofu

mausteinen ja tulinen mapo tofu

麻婆豆腐 ma po dou fu

Perinteinen mausteinen ja tulinen Mapo-tofu on Kiinan Sichuanista lähtöisin oleva tunnettu ruokalaji. Kuten muut Sichuanin ruokalajit, myös Mapo-tofu on tunnettu málà-maustaan (麻辣) eli suoraan suomennettuna turruttavasta ja tulisesta maustaan.

Turruttava ja tulinen maku tulee sichuaninpippurin ja chilin yhdistelmästä. Chilin ja sichuaninpippurin määrää voi säädellä vapaasti, jotta ruokalajista tulee miedompi tai tulisempi. Minun versioni on tulisuudeltaan medium-tasoinen.

Kieltä turruttava maku voi kuulostaa melko jännittävältä ja se voi olla hauska kokemus, jos et ole aikaisemmin testannut. Kielen turtuminen tuntuu kihelmöivältä kielellä, mutta se ei varsinaisesti puuduta makuaisteja vaan lisää toisen ulottuvuuden makukokemukseen.

Jos kieltä turruttava ominaisuus tuntuu vieraalta, voi tämän reseptin tehdä ilman sichuaninpippuria.

Mapo-tofussa toinen tärkeä ainesosa on keltainen paputahna eli doubanjiang. Keltainen paputahna on keskeinen ainesosa kiinalaisessa ruoanlaitossa. Mapo-tofuun keltainen paputahna tuo mausteisen ja umamin vivahteen.

Mapo-tofusta on olemassa lähes yhtä monta versiota kuin kiinassa on kotitalouksia. Jotkut tykkäävät kuivemmasta versiosta ja toiset “vetisemmästä”.  Itse tykkään vetisemmästä versiosta, eli mitä enemmän kastiketta, sen parempi. Maukas ja tulinen kastike on täydellinen tasapaino riisille.

Tässä olen käyttänyt sian jauhelihaa, mutta broilerin jauheliha sopii myös. Mapo-tofusta voi tehdä lihattoman version käyttämällä jauhelihan tilalla siitakesieniä tai muuta lihankorviketta.

 

Mitä tarvitset

( 2 annosta)

mapo -tofu ainekset

 

  • 1 pkt (250 – 300 g)  maustamatonta tofua 
  • 150 g sian tai broilerin jauhelihaa
  • 1 kevätsipuli
  • 2 – 3 valkosipulinkynttä 
  • n. 1 cm inkivääriä
  • 2- 4 kpl pientä chiliä 
  • 15 – 20 kpl sichuaninpippuria
  • 1/2 rkl soijakastiketta 
  • ruokaöljyä paistamiseen
  • 2 tl perunajauhoja
  • ½ dl vettä

 

Kastikkeeseen 

 

  • 1 rkl keltaista paputahnaa
  • 1 rkl osterikastiketta
  • 1 rkl soijakastiketta 
  • 2 tl tummaa soijakastiketta (valinnainen)
  • 2 dl vettä

 

Lisäksi

  • pieni keittokattila
  • wokkipannu

 

Valmistus 

 

  1. Kuutioi tofu (2 cm x 2 cm), pilko kevätsipuli, inkivääri ja chili, murskaa valkosipuli. 
  2. Keitä kattilassa vettä. Lisää tofukuutiot kiehuvaan veteen, lisää joukkoon ½ rkl tummaa soijakastiketta. Kiehauta 1 min ajan, kaada vesi pois ja nosta tofukuutiot erilliseen astiaan. 
  3. Sekoita erillisessä astiassa paputahna, osterikastike ja soijakastikkeet. Laita sivuun myöhempää käyttöä varten. Sekoita toisessa puhtaassa astiassa perunajauhot ja 1/2 dl vettä, laita sivuun myöhempää käyttöä varten. 
  4. Lisää kuumalle wokkipannulle ruokaöljyä ja ruskista jauheliha. Lisää kevätsipuli, inkivääri ja valkosipuli, kääntele. Sekoita joukkoon aikaisemmin sekoitettu paputahna-kastike, sekoita joukkoon sitten 2 dl vettä ja anna kiehua 1-2 min ajan. Lisää chili ja sichuaninpippuri, sekoita. Lisää tofu ja sekoita kevyesti, ettei tofukuutiot murskaannu. Varmista, että perunajauho-vesiseos on kunnolla sekoitettu. Kaada hitaasti joukkoon sekoitellen.
  5. Nosta lautaselle, lisää päälle kevätsipuli ja tarjoile riisin kanssa. 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Jaa tämä resepti

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest

Katso myös

Lilin ruokablogi

Kiinalaista ruokaa

Tervetuloa lukemaan blogiani! Tästä ruokablogista löydät helpot reseptit ja ohjeet aidon kiinalaisen ruoan kokkailuun. Reseptit on kirjoitettu suomalaiseen keittiöön yhteensopiviksi mausta tinkimättä. Kaikki ruoka-ainekset löytyvät Suomesta joko tavallisista ruokakaupoista tai aasialaisita marketeista.  

Lili

Viimeisimmät
Instagram

@lilinruokablogi

Tägää minut Instagramissa! 

Hae tästä blogista
Kategoriat