Kiinalainen ruoka -blogi, jossa helppoja reseptejä autenttiseen kiinalaiseen kotiruokaan.

Punahaudutettu possu perunoilla

kiinalainen punahaudutettu possu hong shao rou

红烧肉 hong shao rou

Kiinalainen punahaudutettu possu on klassikkoruoka. Nimi on suoraan suomennettu ruokalajin kiinankielisestä nimestä. Arvelen, että nimessä esiintyvä punainen väri tulee soijakastikkeen pitkään hauduttamasta lihan punaruskeasta sävystä.

Maultaan kiinalainen punahaudutettu possu perunoilla on hyvin lempeän suolainen. Siinä on esiintyy suolaisuuden lisäksi makeutta ja umamia , jotka luovat suussa sulavan kokonaisuuden.

Perunat tasapainottavat makua ja tuovat koostumuksellaan lisää tuntumaa ruokalajiin.

Perinteisesti ruokalaji on valmistettu porsaan vatsasta. Porsaan vatsassa on paksu rasvakerros ja kypsentäessä osa siitä sulautuu lihaan mehevöittäen sitä. Lihan päälle jää lisäksi rasvasta koostuva hyytelömäinen kerros.

Olen kuitenkin valinnut kasslerin porsaan vatsan sijasta tähän ruokalajiin, sillä kassler on hyvä korvike porsaan vatsalle. Kasslerista ei jää hyytelömäistä kerrosta lihan päälle, mikä on lempeämpää vatsalle.

Vaikka kassler on vähärasvaisempi verrattuna porsaan vatsaan, on siinä kuitenkin tarpeeksi rasvaa, joka mehevöittää lihan kypsennyksessä. Näin ruokalajin alkuperäinen lihan kypsentämistarkoitus ei häviä tämän reseptin kautta.

Lisäksi kassleria on helpompi käsitellä kuin porsaan vatsaa ja valmisteluvaihe vähenee näin muutamalla askeleella.

 

Reseptissä huomioitavaa

Kiinalainen punahaudutettu possu perunoilla on ns. hidas ruoka. Sen valmistus tulee aloittaa hyvissä ajoin, sillä lihan kannattaa antaa marinoitua 6-8 h. Valmistus voi aloittaa esimerkiksi edellisenä iltana ja lihan voi antaa marinoitua yön yli.

Tässä reseptissä käytetään hyvin yksinkertaisia raaka-aineita ja mausteita. Ainoa aines, joka saattaa vaatia käyntiä aasiakaupassa on tumma soijakastike. Olen löytänyt osterikastiketta suurista suomalaisista ruokakaupoista, mutta tummaan soijakastikkeeseen en ole vielä törmännyt.

Tumma soijakastike on maultaan aromikkaampaa ja makeampaa kuin tavallinen kiinalainen soijakastike. Koostumukseltaan se on myös paksumpaa ja väriltään tummempaa.

Perunoiden valinnassa kannattaa suosia pieniä perunoita, jolloin niitä ei tarvitse paloitella. Pienemmissä perunoissa myös maku imeytyy mukavasti sisälle.

Jos pieniä perunoita ei löydy, paloittele isot perunat. Huomioi kuitenkin, ettei perunoita kannata paloitella liian pieniksi, muuten ne muuttuvat haudutuksessa helposti mössöiksi.

 

kiinalainen punahaudutettu possu 2

Mitä tarvitset

(2 annosta)

 

Lihan marinointiin

500g porsaan kassleria

1 mm valkopippuria

1 rkl osterikastiketta

2 rkl soijakastiketta

1 rkl tummaa soijakastiketta

2 rkl ruokaöljyä

 

Kypsennykseen

500g perunaa

1/2 sipuli

1/4 vihreää paprikaa

1/4 punaista paprikaa

2 valkosipulinkynttä

pieni määrä korianteria tai kevätsipulia

1 mm suolaa

1/2 rkl sokeria

4 dl kiehuvaa vettä

 

Valmistus

 

Lihan marinointi

  1. Huuhtele kassler-leike ja paloittele (n. 4 cm x 4 cm suuruiseksi). Kuutioi sipuli.
  2. Laita liha ja sipuli puhtaaseen astiaan. Lisää osterikastike, soijakastikkeet ja valkopippuri. Sekoita. Lisää ruokaöljy (ruokaöljyä ei tarvitse sekoittaa lihaan).
  3. Sulje astia esim. elmukelmulla ja laita jääkaappiin marinoitumaan n. 6-8 tunniksi.

 

Kypsennys

  1. Kuori ja tarvittaessa paloittele perunat. Paloittele myös paprikat, pieni korianteri/kevätsipuli ja murskaa valkosipulit.
  2. Kaada marinoitu liha kuumaan wokkipannuun, lisää valkosipulimurska. Paista käännellen, kunnes lihasta tullut vesi on haihtunut. Lisää perunat ja jatka käännellen paistamista. Lisää suola,  sokeri ja kuuma vesi. Sekoita. Anna hautua kansi päällä matalalla lämmöllä 30-40 min.
  3. Kun liha ja perunat ovat hautuneet, lisää paprikat ja sekoita käännellen, kunnes paprikat ovat pehmenneet.
  4. Nosta lautaselle, koristele kevätsipulilla tai korianterilla. Tarjoile riisin kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jaa tämä resepti

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest

Katso myös

Lilin ruokablogi

Kiinalaista ruokaa

Tervetuloa lukemaan blogiani! Tästä ruokablogista löydät helpot reseptit ja ohjeet aidon kiinalaisen ruoan kokkailuun. Reseptit on kirjoitettu suomalaiseen keittiöön yhteensopiviksi mausta tinkimättä. Kaikki ruoka-ainekset löytyvät Suomesta joko tavallisista ruokakaupoista tai aasialaisita marketeista.  

Lili

Viimeisimmät
Instagram

@lilinruokablogi

Tägää minut Instagramissa! 

Hae tästä blogista
Kategoriat