Kiinalainen ruoka -blogi, jossa helppoja reseptejä autenttiseen kiinalaiseen kotiruokaan.

Vegaaniset kevätkääryleet

rapeat ja autenttiset vegaaniset kevätkääryleet

春卷 chun juan

Tällä ohjeella valmistat ja paistat rapeat ja autenttiset vegaaniset kevätkääryleet. Kevätkääryleet sopivat hyvin esimerkiksi alkuruoaksi tai lämpimäksi välipalaksi. Alla on myös kuvalliset ohjeet kevätkääryleiden käärimiseen, mikä helpottaa niiden valmistusta.

Ohjeesta voi tehdä lihaversion lisäämällä esimerkiksi broilerin jauhelihaa täytteeseen. Jos toivot erillisen ohjeen lihaversiolle, laita kommenttia tai viestiä minulle sähköpostilla tai instagramissa, niin lisään myös sellaisen ohjeen tänne blogiin. 

Kevätkääryleitä syödään useissa Itä- ja Kaakkois-Aasian maissa eri muunnelmina. Kevätkääryleet ovat siksi suosittuja, sillä niitä voi muokata oman maun ja ruokavalion mukaisesti melko vapaasti. 

Jos haluat käyttää täytteissä eri kasviksia ja ruoka-aineksia, voit tehdä sen vapaasti, mutta muista valita raaka-aineiksi sellaisia, jotka eivät vetisty kypsentäessä. Täytteen valmistaminen ja maustaminen menee kutakuinkin samoilla vaiheilla, kuin tässä ohjeessa, vaikka käyttäisitkin muita raaka-aineita. 

 

Kevätkääryleiden kääriminen

Kevätkääryleiden kääriminen on hauskaa puuhaa ja se voi olla esimerkiksi aktiviteettina illanistujaisissa. 

Käärimisessä on muistettava laittaa täytettä kohtuullinen määrä. Täytettä voi tehdä mieli laittaa enemmän, sillä taikinakuori on niin iso. Liian suuri määrä täytettä voi kuitenkin paistamisessa rikkoa kevätkääryleen muodon. Hyvä mitta on esimerkiksi 1-1 ½ rkl täytettä. 

Täyte tulisi myös kääriä tiiviisti kuoren sisään ja lopuksi sulkea kuori vesi-vehnäjauhoseoksella eli itsetekemällä syötävällä “liimalla”. Tätä liimaa laitetaan ohut kerros kuoren kulmaan ja painetaan kiinni. 

 

Kevätkääryleiden taikinakuoret

Taikinakuoret kevätkääryleille löytyvät aasialaisista ruokakaupoista pakastealtaista. Taikinakuoret kuivuvat nopeasti, mikä tekee käärimisestä hankalan, joten kannattaa pitää huoli etteivät ne pääse kuivumaan. Hyvä tapa on kääriä koko paketti muovikelmuun tai kosteutettuun keittiöliinaan. 

Koko paketti taikinakuorta kannattaa käyttää yhdellä kerralla. Yhdessä paketissa on 50 kpl, eli kevätkääryleitä tulee reilusti, mutta ne voi hyvin pakastaa myöhempää käyttöä varten. Olen myös laittanut puolikkaan paketin takaisin pakastimeen, jos en ole pystynyt käyttämään kaikkia kerrallaan. 

 

Muuta huomioitavaa

Toinen harvinaisempi raaka-aine tässä ohjeessa on kiinalaiset mustat kuivatut sienet (mu er). Näitä löytyy myös aasialaisista ruokakaupoista kuivattuina. Ne saa käyttökelpoiseen muotoon liottamalla niitä vedessä 1-2h, jolloin ne paisuvat ja niistä tulee kumimaisia. 

Sieni soijakastike ja osterikastike maistuvat melko lähekkäisiltä, joten kumpaa tahansa kastiketta voi käyttää täytteen valmistukseen. Sieni soijakastike on kuitenkin vegaani, mutta osterikastike ei ole.

 

Mitä tarvitset

Käärimiseen

 • 1 paketti taikinakuoria (190mm x 190mm, paketissa 50 kpl)

 

Täytteeseen

Tällä täytteellä saa tehtyä n. 20 kpl kevätkääryleitä. Jos haluat käyttää koko paketin taikinakuoria, tuplaa määrä.

 • 250 g keräkaalia
 • 70 g sokeriherneitä
 • 1 porkkana
 • 4-5 kpl isoja siitake-sieniä 
 • 20 g mustia korvasieniä 
 • 50 g lasinuudelia
 • 1 rkl sieni-soijakastiketta (tai osterikastiketta)
 • 1 rkl soijakastiketta
 • 1 mm suolaa
 • 1 mm valkopippuria

 

“Liimaksi”

 • 1 rkl vehnäjauhoja
 • 2 rkl vettä

 

Lisäksi

 • wokkipannu
 • paistinpannu
 • ruokaöljyä kevätkääryleiden paistamiseen

 

Valmistus

 1. Ota taikinakuoret sulamaan huoneenlämpöön n. 2 h ennen valmistusta. Huomio! Jos avaat paketin, kääri taikinakuoret kelmuun tai kostean keittiöpyyhkeen sisälle. Taikinakuoret kuivuvat nopeasti, mikä tekee käärimisestä vaikean, joten kannattaa pitää huoli etteivät ne pääse kuivumaan. 
 2. Suikaloi keräkaali, sokeriherneet, porkkana ja sienet ohuiksi suikaleiksi. Kypsennä lasinuudelit paketin ohjeiden mukaisesti (n. 3 min), huuhdo kylmällä vedellä, siivilöi vesi pois ja pilko 2-3cm pituisiksi.
 3. Kuumenna ruokaöljy wokkipannulla. Lisää sienet ja paista käännellen. Haihduta sienestä tulleet vedet pois. Lisää keräkaali, sokeriherne ja porkkana. Lisää sienisoijakastike, soijakastike, suola ja valkopippuri. Paista käännellen, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Lisää sitten lasinuudelit ja sekoita. Nosta lautaselle ja anna jäähtyä. 
 4. Sekoita erillisessä astiassa vehnäjauhot ja vesi. Tämä seos toimii liima-aineena kevätkääryleiden käärimisessä. 
 5. Kääri kevätkääryleet alla olevan ohjeen mukaisesti. Muista käärimisessä kääriä täyte tiiviisti yhteen. Lisää ohut kerros liima-ainetta (6. kohta kuvassa), jotta kevätkääryle pysyy kiinni paistamisen aikana. Älä kuitenkaan laita liikaa liimaa ettei taikina vetisty. 
  rapeat vegaaniset kevätkääryleet taitto-ohje

 

Paistaminen

 1. Kuumenna paistinpannu, lisää ruokaöljyä niin, että pohja peittyy. Odota kunnes öljy on reilusti lämmin, muttei kuumaa (n. 80 astetta), laita kevätkääryleet paistinpannuun ja säädä levy 1-2 asteikkoa pienemmälle. Kääntele ja paista jokainen sivu kellertävän ruskeiksi. 
 2. Jos et halua paistaa kaikkia kevätkääryleitä, voit laittaa loput pakastimeen. Kevätkääryleet voi paistaa suoraan pakastimesta samalla tavalla kuin tuoreetkin kevätkääryleet.
 3. Tarjoile sweet & sour -kastikkeen ja tuoreiden vihannesten kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jaa tämä resepti

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest

Katso myös

Lilin ruokablogi

Kiinalaista ruokaa

Tervetuloa lukemaan blogiani! Tästä ruokablogista löydät helpot reseptit ja ohjeet aidon kiinalaisen ruoan kokkailuun. Reseptit on kirjoitettu suomalaiseen keittiöön yhteensopiviksi mausta tinkimättä. Kaikki ruoka-ainekset löytyvät Suomesta joko tavallisista ruokakaupoista tai aasialaisita marketeista.  

Lili

Viimeisimmät
Instagram

@lilinruokablogi

Tägää minut Instagramissa! 

Hae tästä blogista
Kategoriat