鱼香肉丝 yu xiang rou si
Vihdoinkin aika uudelle reseptille, tällä kertaa esittelyssä on happaman tulinen Yu xiang possu!
Mulla alkoi koulu aika intensiivisesti, joten tän blogin päivittäminen on jäänyt vähän taka-alalle. Mutta pidemmittä puheitta uuden ruokalajin kimppuun.
Sana “yu xiang” tarkoittaa kalan tuoksua, eli ruokalajina siis kalan tuoksuista possua.
Ei kannata pelästyä, jos ei tykkää kalasta. Tässä kalan tuoksu tarkoittaa perinteisiä mausteita, joita käytetään kiinalaisessa keittiössä kalan valmistamiseen ja maustamiseen. Ei sitä kalan ominaista tuoksua/hajua.
Legendan mukaan sichuanilainen kokki oli valmistamassa possua ruoaksi, mutta kaatoi vahingossa väärää maustetta sekaan. Tämä väärä mauste oli alunperin tarkoitettu kalan maustamiseen. Kokki rakastui kuitenkin väärällä mausteella maustettuun possuun ja näin syntyi perinteinen ja suosittu yu xiang possu.
Tämä väärä mauste oli fermentoitu vihreä papu. Valmiiksi fermentoitua vihreää papua ei kuitenkaan löydy Suomesta ja on aika työlästä itse valmistaa, joten korvasin sen säilykepepperonilla. Maku on lähes sama kuin perinteinen yu xiang possu, ehkä jopa parempaa.
Pari sanaa reseptistä
Tämän reseptin kaikki raaka-aineet tummaa soijakastiketta lukuunottamatta löytyy tavallisista suurimmista ruokakaupoista. Tumman soijakastikkeen voi jättää pois, jos sitä ei löydy. Tumma soijakastike tuo ruokalajiin hieman väriä ja täyteläistä makua, mutta tämän ruokalajin makumaailma on jo hyvin rikas, joten tumman soijakastikkeen puuttumista ei välttämättä edes huomaa.
Reseptin bambusuikaleet ja pepperonit ovat säilyketölkeistä. Pepperoneja löytyy mietoina tai tulisina oman maun mukaan. Pepperoneja löytyy myös kokonaisina tai valmiiksi paloiteltuina. Kumpi vain sopii tähän reseptiin, mutta kokonaisten pepperonien paloittelu pidentää hieman työaikaa. Eli jos laiskottaa, niin osta valmiiksi paloiteltuina.
Yu xiang possu on melko nopea valmistaa, suurin osa ajasta kuluu lihan ja kasvisten pilkkomiseen, mikä on myös työläin vaihe.
Mitä tarvitset
(2 annosta)
250 g porsaan ulkofilettä
50 g bambusuikaleita
½ porkkana
½ paprika
50 g pepperonia
2 cm inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
ruokaöljyä paistamiseen
Kastikkeeseen
2 dl vettä
1 ½ rkl perunajauhoja
2 rkl soijakastiketta
2 tl tummaa soijakastiketta
1 rkl ketsuppia
2 tl väkiviinaetikkaa
2 rkl sokeria
½ tl suolaa
Lihan marinointiin
1 mm ruokasoodaa
2 rkl vettä
1 rkl soijakastiketta
1 tl tummaa soijakastiketta (valinnainen)
1 mm valkopippuria
1 rkl perunajauhoja
1 rkl ruokaöljyä
Valmistus
- Suikaloi liha hyvin ohuiksi suikaleiksi ja laita syvään kulhoon.
- Marinoi liha: Sekoita ruokasooda ja 1 rkl vettä keskenään. Kaada lihan joukkoon ja sekoita. Lisää soijakastikkeet ja valkopippuri, sekoita. Sekoita perunajauhot ja 1 rkl vettä keskenään. Kaada lihan joukkoon ja sekoita. Kaada päälle n. 1 rkl ruokaöljyä (ei tarvitse sekoittaa sekaan). Laita sivuun maustumaan.
- Suikaloi porkkana, paprika ja kokonaiset pepperonit. Valuta bambusuikaleista neste pois. Murskaa valkosipuli ja inkivääri.
- Tee kastike erillisessä astiassa sekoittamalla ensin perunajauhot ja vesi keskenään. Lisään sitten joukkoon soijakastikkeet, ketsuppi, väkiviinaetikka, sokeri ja suola.
- Kuumenna wokkipannu ja lisää ruokaöljyä. Paista marinoitu liha kääntelemällä. Nosta kypsä liha puhtaaseen astiaan ja aseta sivuun.
- Lisää samalle pannulla tarvittaessa ruokaöljyä. Paista pepperoni, inkivääri ja valkosipuli hetken aikaa kääntelemällä. Lisää porkkana-, paprika- ja bambusuikaleet. Paista kääntelemällä pehmeiksi.
- Lisää joukkoon aikaisemmin sekoitettu kastike. Sekoita kastike tasaiseksi ennen kuin kaadat sen pannulle, sillä perunajauhot on saattanut valua pohjalle.
- Kiehauta ja lisää aikaisemmin kypsennetty liha, kääntele muutaman kerran. Nosta lautasella ja tarjoile esimerkiksi riisin kanssa.
One Response
Tämä oli kyllä todella toimivaa, lapsetkin pitivät.