炸酱面 zha jiang mian
Nuudelit kiinalaisella jauhelihakastikkeella tai suoraan suomennettuna nuudelit paistetulla kastikkeella.
Zha jiang -nuudelit on lähtöisin Pohjois-Kiinasta ja nykyisin tunnetaan Pekingin nimikkoruokana. On huhuttu, että keisarinna oli aikoinaan ihastunut ruokalajiin niin paljon, että halusi tuoda kokin palatsiin. Näin ruokalaji löysi tiensä pienen kylän paikallisravintolasta Pekingin keisarin palatsiin ja levisi ympäri Pekingiä.
Ruokalajin erikoisuus piilee kastikkeessa, jossa on sekoitus autenttisia kiinalaisia raaka-aineita. Keltainen soijapaputahna ja makea paputahna luovat täydellisen sekoituksen suolaista ja makeaa. Nämä tahnat ovat yleisiä raaka-aineita Kiinassa ja löytyvät jokaisesta aasialaisesta marketista.
Lisäksi kastikkeessa käytetään sekä vaaleaa, että tummaa soijakastiketta. Näillä raaka-aineilla tuot kiinalaisen keittiön kotiisi.
Tästä ruokalajista voi tehdä kevyemmän version vaihtamalla porsaan jauhelihan broilerin jauhelihaan tai kasvisversion korvaamalla jauheliha kokonaan.
Ruokalaji tarjoillaan siististi aseteltuna kulhossa (kuten kuvassa näkyy), ja ruokailijat saavat itse sekoittaa ruokansa puikoilla.
Mitä tarvitset
(2 annosta)
- 2 palaa munanuudelia (160g)
- 200g porsaan jauhelihaa
- ½ kurkku
- ½ porkkana
- ½ sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 cm inkivääriä
- ½ kevätsipuli
- 2 dl vettä
- 1 ½ tl perunajauhoja
- ruokaöljyä paistamiseen
Kastikkeeseen
- 1 rkl keltainen soijapaputahna (huang dou jiang)
- 1 rkl makea paputahna (tian mian jiang)
- 2 rkl soijakastiketta
- 2 tl tummaa soijakastiketta (valinnainen)
- 2 tl osterikastiketta
Valmistus
- Suikaloi kurkku ja kuorittu porkkana. Laita sivuun myöhempää käyttöä varten. Kuutioi kuorittu sipuli, murskaa valkosipuli ja inkivääri. Pilko kevätsipuli.
- Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset yhteen.
- Kuumenna 2 rkl ruokaöljyä wokkipannussa. Lisää sipulikuutiot, paista 1 min ajan käännellen. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää inkivääri- ja valkosipulimurska. Jatka paistamista käännellen. Lisää kastike ja sekoita käännellen 2 min ajan. Lisää 1 ½ dl vettä ja anna kiehua 2 min.
- Sekoita jauhelihakastikkeen kiehumisen aikana perunajauhot ½ dl:aan kylmää vettä erillisessä astiassa. Lisää perunajauho-vesiseos jauhelihakastikkeeseen ja sekoita tasaiseksi. Nosta erilliseen astiaan.
- Keitä nuudelit pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Siivilöi vesi pois keitetystä nuudelista. Annostele nuudelit kahteen kulhoon. Lisää kastike, porkkanat, kurkut ja kevätsipuli. Tarjoile.
- Sekoita tasaiseksi syömäpuikkojen kanssa ja nauti.